Onze boerderij

Home / Onze boerderij

Onze boerderij

De boerderij waar Agro-camping Ormsby Field bij hoort, wordt gedreven door Gerard en Wilma Veldt, samen met dochter Yvonne en schoonzoon Bart. Het is een typische koeienboerderij. Er staan 70 melkkoeien op het boerenbedrijf, plus meestal wat kalfjes. De melk gaat via de zuivelfabriek naar de (speciaal)winkels en horeca en wordt onder meer gebruikt om de speciale Noord-Hollandse kaas van te maken. Deze Noord-Holland Speciaal kaas is sinds juni 2021 te verkrijgen via de kaasautomaat die in de boerenschuur staat. In deze kaasautomaat worden ook af en toe de kaasjes en eitjes Van ’t Castricummerveldt in aangeboden. 

 

Romantiek en hightech

Het boerenbedrijf is al 140 jaar lang overgegaan van vader op zoon. Dat zal worden: van vader op dochter. Want het is de bedoeling dat dochter Yvonne het bedrijf samen met haar echtgenoot zal voortzetten.

De oude stolpboerderij die bij het bedrijf hoorde, is in 1972 afgebrand. Daarvoor in de plaats kwam een moderne bungalow en voor de koeien een ligboxstal. Inmiddels staat daar ook een zeer moderne melkrobot. De koeien melden zich zelf bij die robot, en het melken gaat helemaal automatisch. De romantiek van het ouderwetse melken heeft plaatsgemaakt voor boeiende hightech, waar zowel de boer als de koeien heel blij mee zijn.

 

Verzorgde wandeling

Dit geeft boer Gerard de gelegenheid om te participeren in diverse zaken buiten het bedrijf. Hij zit onder meer in verschillende werk – en overleggroepen  van oa. natuurorganisatie IVN en is daarvoor ambassadeur van het Oer-IJ en gids. Het Oer-IJ is een vrij vochtig gebied, waar in vroeger tijden het riviertje de IJ stroomde, dat via de nederzetting Amsterdam uitmondde in de Zuiderzee. Gerard verzorgt soms een wandeling of fietstocht door dat gebied, als er voldoende animo voor is – en als het boerenwerk het toestaat.

In het gebied grenzend aan de boerderij beschikken Gerard en Wilma over 37 hectare grond. Daarom verbouwen ze vrijwel al het voer dat de koeien nodig hebben: mais en gras. Mais wordt ‘ingekuild’ als wintervoorraad en het gras ook en een gedeelte wordt gedroogd tot hooi.

De naam van de camping, Ormsby Field, heeft trouwens te maken met de koeien. Vraag Gerard of Yvonne ernaar – ze vertellen er graag over.