Strand en duinen

Home / Omgeving / Strand en duinen

Strand en duinen

Agro-camping Ormsby Field ligt op de grens van het open polderlandschap en de duinen. Vanaf de camping loop je dus zó de duinen in. Het duingebied bij Castricum is ronduit spectaculair: bijna 4 km breed. Het is vrij woeste natuur, met eikenbossen, naaldbomen, open vlaktes met gevarieerde vegetatie en stuivende duinen.

 

Wandel- en fietspaden in de duinen

Dit gebied is doorkruist met een netwerk van wandel- en fietspaden. Hierin zijn diverse wandel-fietsroutes gemarkeerd. Zowel voor de beginnende als de geroutineerde wandelaar, want met lengtes van 8, 13 of 16 km. Of nog veel meer of minder voor wie gewoon zijn eigen gang gaat.

Interessant is om bij een duinwandeling ook bezoekerscentrum De Hoep aan te doen. Dat ligt even buiten het duindorp Bakkum, op 4 km fietsen van de camping. De Hoep is tevens een educatief centrum, waar van alles over de duinen valt te leren of te weten te komen.

 

Kilometers strand

Het strand dat dit duingebied scheidt van de zee is ook zeer de moeite waard. Het is via slechts enkele wegen bereikbaar. 20 minuten op de fiets of ongeveer 1,5 uur wandelend en u bent bij de stille stranden van Castricum en Heemskerk. Daardoor kun je kilometers langs het water lopen zonder erop of eraf te kunnen – echt iets voor de ware wandelliefhebbers dus.

Meer zin in iets te eten of te drinken? Dat komt goed uit, want in het duingebied en aan de zee, zijn veel horecagelegenheden te vinden, van klein tot groot, van simpel tot chic.

 

Veldslagen, vogels en vegetatie

Over het verleden van het duingebied is veel bekend. Her en der in het gebied liggen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ze maakten deel uit van de Atlantik Wall. Van veel langer geleden is de Slag bij Castricum ui 1799. Dat was het einde van de bloedigste veldslag die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Hier werden Engelse en Russische troepen verslagen die dachten Holland te komen bevrijden van de Franse overheersing.

Nog dagelijks vinden er veldslagen plaats in deze duinen, maar dan bijvoorbeeld tussen vogels en insecten, of tussen roofvogels en muizen. Een prachtige duinflora komt hier elk voorjaar en zomer tot bloei. Wie hier oog voor heeft, kan hier dagenlang zoet mee zijn. Snel doorlopen naar de zee mag ook. De vogels en de bloemen nemen niemand iets kwalijk.