Fiets- en wandelroutes

Home / Omgeving / Fiets- en wandelroutes

Fietsen en wandelen

De omgeving van Castricum leent zich uitstekend voor wandel- of fietstochten. Vanaf camping Ormsby Field ben je, te voet of per fiets, altijd binnen enkele minuten in ofwel het open polderlandschap, ofwel de duinen of in een dorp en stad.

Fietsen zijn te huur via het nabij gelegen NS station of bij een lokale fietsenverhuurder(Tuut Tuut verhuur).Er zijn diverse fietsroutes uitgezet door verschillende organisaties. Een handig overzicht is te vinden bij Fietsennetwerk.

Wij bevelen graag de Pontjesroute aan. Die route voert door het typisch Noord-Hollandse weidelandschap, in een wijde boog om het Uitgeester- en Alkmaardermeer heen. Het bijzondere is dat de route viermaal een sloot of watering kruist die alleen is over te steken met een pontje. En dat pontje moet je soms als fietsers zelf bedienen. Heel leuk en leerzaam voor kinderen. Deze route is ong. 46 km lang, maar is gemakkelijk een flink stuk in te korten.

 

Fietsen langs forten en vaarten

Een heel veelzijdige fietstocht is een rondje door Heemskerk, Beverwijk en de duinen. Deze route loopt pal langs onze camping. Hij voert door het dorp Castricum, de groene polders, het meer stedelijke Heemskerk (langs slot Assumburg) en Beverwijk, even langs de zware industrie van de hoogovens en gaat dan voor de tweede helft helemaal door het duingebied.

Bijzonder is ook de Fortenroute. Een flinke tocht van bijna 60 km die onder meer langs enkele forten uit de Stelling van Amsterdam leidt.

 

Wandelen in de duinen

Dankzij een uitgebreid netwerk van wandelpaden valt er eindeloos te wandelen door de duinen. In het gehele duingebied tussen Bergen en Wijk aan Zee zijn liefst bijna veertig verschillende routes gemarkeerd, in lengte variërend van 2 tot 17 km. Een tiental daarvan zijn op loopafstand van camping Ormsby Field. Op de Natuurwijzer zijn de routes te vinden.

Speciaal aanbevolen is bijvoorbeeld de Maer- of Korendijkroute die langs de camping loopt. Gewoon genieten van de flora en fauna en de frisse lucht maken dit al tot een prettige wandeling van 8 km. Echt interessant wordt het voor wie zich vooraf informeert over wat allemaal te zien is. De Maer- of Korendijk zelf is al in de 12e eeuw tot stand gebracht.

Een heel bijzondere wandelroute is die van boer Gerard, de gastheer van de camping. Hij is tevens ambassadeur van natuurorganisatie IVN en gids verzorgt in die hoedanigheid soms rondwandelingen of fietstochten door de streek. Gerard kent de weg op zijn duimpje en weet veel bijzondere plekjes, maar staat ook open voor speciale verzoeken.