Bezienswaardigheden

Home / Omgeving / Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

In de directe omgeving en de wat wijdere omtrek rondom Agro-camping Ormsby Field is veel te doen en te beleven. Iedereen kan hier aan zijn trekken komen. Of het nu gaat om het rustige genieten van pure natuur, om interesse in cultuur en historie of om wat actievere recreatie of gewoon shoppen.

Elke dag een mooi schouwspel is het uitzicht vanaf de camping. Oostwaarts kijkend is er het weidse uitzicht over het eeuwig groene Noord-Hollandse weidelandschap. Met daarboven een hoge hemelkoepel, met nu eens een strak blauwe lucht, dan weer een boeiend wolkenspel. Te midden van die weilanden is om de hoek een manege gevestigd.

 

Dorp Castricum

Op loopafstand ligt het dorp Castricum. Een plaats die altijd een zekere welstand genoot, wat af te zien is aan de oude dorpskern en wat doorwerkt in het gevarieerde aanbod van goederen en diensten. Verrassend is ‘De tuin van kapitein Rommel’: een groene oase te midden van de bebouwing. Het is een milieu-natuurtuin met een ontmoetingsruimte – en met een boeiende historie. Klik hier voor een impressie.

 

Historie

Historie van nog veel langer geleden is te vinden in het Huis van Hilde, wat een archeologisch centrum van de provincie Noord-Holland is. De omgeving van Castricum kent ook duistere historie: in de duinen liggen diverse restanten van de Atlantik Wall uit de Tweede Wereldoorlog en zelfs nog van de Slag bij Castricum uit 1799. Van nog veel langer geleden, uit de 12e eeuw, is de Maer- of Korendijk, die de bewoners destijds moest beschermen tegen het water – niet van de zee, maar vanuit de meren die nu vrijwel allemaal gedempt zijn.

 

Breed duingebied

Wie houdt van wandelen of dwalen door de duinen, zit hier uitstekend. Het duingebied is hier zo ongeveer op zijn breedst: bijna 4 kilometer. Dat is dan in vogelvlucht – de diverse wandelroutes zijn naar believen veel langer. Dit duingebied begint bijna direct naast onze camping. Krap drie minuten lopen en je bent er.

 

Zaanse Schans en kaasmarkt Alkmaar

Een trekpleister van formaat is de Zaanse Schans, een soort openluchtmuseum van de typische Zaanse bouwstijl en nijverheid. Een zeer internationaal evenement, waar ze ook nog gewoon Nederlands spreken. Op slechts 15 km afstand, dus op de fiets goed te doen.

Al net zo internationaal vermaard is de kaasmarkt in Alkmaar. Waar kaasdragers met z’n tweeën telkens 130 kilo kaas versjouwen in een specifieke snelwandelpas en waar blonde kaasmeisje het lekkers laten proeven. Dat moet elke Nederlander eigenlijk ten minste eenmaal in zijn leven hebben gezien, liefst als kind, anders als volwassene, al dan niet ter inburgering.

 

Amsterdam, Haarlem

Iets verder weg, maar snel met de trein bereikbaar, zijn Amsterdam en Haarlem. Over Amsterdam hoeven we niet uit te weiden, daar is ‘alles’ te beleven. De oudhollandse stad Haarlem is vermaard om zijn zeer veelzijdige winkelaanbod met een scala aan aparte winkeltjes. Dichterbij is De Bazaar in Beverwijk, ook wel bekend als De Zwarte Markt. Daar is bijna alles te koop.

Wie meer van het zwaardere werk houdt, kan in Velsen-Noord eens kijken hoe het gigantische groot het complex van de hoogovens is. Of de architectonisch bijzonder vormgegeven afval-energiecentrale in Alkmaar. Een stuk verder naar het noorden ligt in Den Helder de oude marinehaven of met de boot voor een dagje Texel.

 

Zeilen

Veel dichterbij en veel vrolijker zijn de jachthaventjes aan het Uitgeestermeer en Alkmaardermeer. Huur een zeilboot, motorjachtje of roeiboot, en je bent een hele dag tevreden. Geen zin in water? Dan is een bezoekje aan de kasteeltuinen van kasteel Assumburg in Heemskerk een goed alternatief.